Datorer och fästingar...

                                                                      
  I veckan så var jag på besök i Karlstad (jobbet) och sov över i 2 nätter och jag kände det som att jag blev strandsatt på en öde ö. Inte för att jag var på Färjestads hemmaplan (själv hejar jag på bästa laget HV71) utan för att min dator slutade fungera. Helt utan kontakt med omvärlden (inte helt sant, men det kändes så).
  För några (läs: många) år sedan så var man helt ställd om inte mobiltelefonen fungerade, var tappad/glömd, utan batteri. Hela ens liv var i mobilen. Många har det fortfarande så, men när man nu har tillgång en liten bärbar dator som man tar med sig på alla resor så kan man ändå få tag på saker och ting och även personer och man känner sig inte lika ställd om mobilen inte fungerar.
  Nu har jag min ordinarie lilla bärbara på service (kommer ta tid, då IT-Stefan är på semester) och jag har fått en lånedator så länge. Inte helt samma sak faktiskt, inte alls. Saknar min egna lilla jobbdator. Vill inte vara utan fungerande dator fler gånger... nä, huvaligen...


  Det kommer bli fästingsommar i år, till de flestas förtret skulle jag tro. Hundar, katter och alla andra som kommer vistas ute i naturen kommer nog någon gång den här sommaren få uppleva ett besök av denna lilla blodsugande parasit. Många medel och andra tillhyggen har uppfunnits för att den lille rackaren ska få det svårare, men inte sjutton verkar det fungera. De små rackarna - för de är små, förbaskat små - är svåra att upptäcka när de befinner sig i djungeln nere på marken. De är heller inte lätta att upptäcka när de väl bordat kroppen.
Lite tips o trix... 
  Om man ändå har otur att blir biten (huvaligen) så ta det lugnt (eller hur). 
  Glöm alla kurer med olja, smör eller fotogen. Skaffa dig en fästingplockare, använd den enligt medföljande bruksanvisning och vips så är den borta.
  Du märker inte själva bettet. Innan den börjar suga blod bedövar den bettstället med bedövningsmedel via sin saliv. Sticket blir helt smärtfritt (tack för det) och saliven förhindrar också att blodet koagulerar. Saliven bildar också ett slags cement runt fästingens munapparat och hjälper till att förankra den.  
  Har du ingen fästingplockare så ta ett stadigt tag om fästingen utan att klämma på den, vrid samtidigt som du drar den rakt upp. 
  Tar du den snabbt, inom ett dygn, minimerar du risken för exempelvis Borrelia, men TBE smittar tyvärr direkt. Tvätta rent runt bettstället. Håll ögonen på bettstället de närmsta veckorna.
  Får du en röd ringformad rodnad kontakta din läkare. Likaså om du efter cirka en vecka får influensaliknande symptom.
  Vår vanliga fästing trivs inte speciellt bra inomhus. De vill ha luftfuktighet för att må bra. Tur är väl det, tänk om en hona skulle lägga ett par tusen ägg som kläcktes inne i sovrummet.
  Men nu har det invandrat en ny släkting, den bruna fästingen. Förmodlingen har den kommit in via hundar som tagits in i landet från Europa. Den fria invandringen har inte bara positiva effekter.
  Den bruna fästingen trivs och kan överleva i vårt inomhusklimat. Den kan föröka sig och är tämligen svår att bli av med. Risken är väl inte speciellt stor att man ska få hem dem så där hux flux, men hyr du t.ex en sommarstuga eller jaktstuga som tidigare har hyrts av en hundägare från Europa finns alltid risken där.
 
Men framför allt behåll lugnet, blir du myggbiten drabbas du väl inte av panik, eller hur? Varför då hetsa upp dig efter ett fästingbett?
 Risken är ändock minimal att du drabbas av en fästingrelaterad sjukdom. Du visste väl att även myggor kan sprida smitta, harpest med mera? Vem har sagt att livet ska vara helt fritt från risker.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0